torstai 9. kesäkuuta 2016

Yhteistyössä oppineiden kanssa

Iltapäivälehdet ovat hiljattain kirjoittaneet lääkäreiden kokemuksista potilaista ja kollegoista, ravitsemustieteilijät veroavat tasapainoharhaan ja kertovat olevansa oikeassa koska ovat oppineita.

Vastakkainasettelu on selvä: oppinut vs. maalikko. Turha keskustella, koska oppinut tietää paremmin.

Vaan muualla maailmassa suhtaudutaan toisin. Minä tavallaan kai harrastan tieteellisten tutkimusten lukemista iltasaduksi (itselleni) ja aina toisinaan löydän niistä ristiriitoja keskenään tai jonkin pointin joka yhdessä on ja toisessa ei. Jos kyseessä on ristiriita suomalaistutkimuksissa se oikeastaan kannattaa vaan sivuuttaa vähin äänin, sillä ketään ei kiinnosta maalikkoäidin päätelmät. (Yhtä poikkeusta lukuunottamatta). Varsinkaan miltään suurissa viroissa olevilta ei kannata kysellä, koska vastaus on tyyliä: "Tästä asiasta meillä on jo tutkittua tietoa, ei ole mitään syytä avata asiaa tarkemmin. Olemme tutkineet tämän ja olemme oikeassa"

Sen sijaan, jos kyseessä on ulkomaalainen tutkija, kannattaa asiaa ehdottomasti kysyä. Usein tutkimuksissa mainitaan `corresponding address` ja eikun näpyttelemään. Tässä viimeksi toissapäivänä kai osasin esittää sellaisen kysymyksen, josta professori sai ajatuksen ja lähti innostuneena soittelemaan kollegoille. Eikä ole eka kerta.

Niin sen pitäisi ollakin. Ammattilaisten tulisi kuunnella maallikoiden ajatuksia ja sitten vasta pohtia onko niissä jotain mitä voisi tarkemmin tutkia. Maallikko ei voi toteuttaa mitään tieteellisesti kontrolloituja kokeita kotikeittiössä, mutta maallikkokin osaa lukea ja kyseenalaistaa. Maalikko ei osaa diagnosoida itseään aukottomasti, mutta osaa ehkä tohtori googlen avulla ynnätä, että omat oireet voisi viitata johonkin. Lääkärin voi sitten tehdä työnsä ja tutkia johtuvatko oireet tohtori googlen ehdotuksesta vai riittääkö se burana ja tutkijat lähteä suunnittelemaan tutkimuksia, jos näkevät niihin aihetta. Proffan ei pidä toimia kuten maallikko käskee, vaan hänen tulisi pohtia onko maallikon ajatuksissa jotain mikä yhdessä muun tiedon kanssa antaa aihetta perehtyä tarkemmin.

Vastakkainasettelu on vaarallista. Jospa mieluummin tehtäisiin yhteistyötä. Ei tyrmättäisi lääkäreitä pitäen heitä teollisuuden kätyreinä kansan sairastuttamisessa, mutta ei myöskään maallikoita pitäen heitä lukutaidottomina idiootteina. Open Access tutkimukset on kaikkien saatavilla. Kyseenalaistaminen ja kysyminen ei koskaan ole tyhmää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti