sunnuntai 6. maaliskuuta 2016

Ikeen alla kotosalla?

Feministit ovat useita vuosia taistelleet naisten tasa-arvon puolesta, erityisesti työelämässä. Nykyään aikalailla samasta työstä maksetaan sama palkka sukupuolesta riippumatta. Nykyään feminististä taistelua naisten puolesta tarvitsevatkin kotiäidit. Sillä naisen oikeus mennä töihin on jossain kohtaa ymmärretty niin, että kotiäitiys on paheksuttavaa perinteisten sukupuoliroolien ylläpitoa.

Mitä väärää perinteisessä työnjaossa on? Eikö sitä voida ajatella myös tasa-arvoksi sukupuolten välillä silloin kuin kyseessä on molempien osapuolten yhteinen valinta? Nyt kun feminismin ansiosta länsimaisilla naisilla on vaihtoehtoja, onko feminismin vastaista valita perinteinen roolijako? Ja tarkoittaako perinteinen työnjako nykyaikanakin sitä, että kotiinjäävä osapuoli tekee kaiken muun paitsi palkkatyön?

Naisten asema työmarkkinoilla, naisten sentit ja miesten euro, tuloerot puolisoiden välillä, naisten pieni eläke tai naisvaltaiset alat ovat kaikki ongelmia yleensä tutkijoille tai joillekin feministeiksikin itseään kutsuvillekkin - tai vaan myyvä aihe medualle. Kotiäiti ei näiltä ihmisiltä saa ymmärrystä, korkeintaan alentuvan hymyn ja he pakon edessä myöntävät, että "voi niinkin valita, mutta oletko ajatellut omaa taloudellista toimeentuloasi, jos...?" (=osaltasi olet sukupuolten välisen tasa-arvon tiellä).

Kotiäitiys ei kuitenkaan tarkoita miehen ja naisen välistä epätasa-arvoa silloin kuin molempien panosta perheelle arvostetaan. Jos kuvitellaan, että naiset ovat nykyäänkin ikeen alla kotosalla, niin aliarvioidaan kotiin jääviä naisia. Se on sitä nykyajan "tytöttelyä". Vaikka voihan asian kääntää niinkin, että kotona oleva nainen vaan käyttää miestään hyväkseen: mies tekee työt ja nainen "lomailee".

Onko niin, että naisen arvo mitataan rahassa, jonka hän tienaa ja miehen sillä, kuinka paljon hän tekee kotitöitä? Sekö on sitä tasa-arvoa?

Meillä asuu siinä tapauksessa supermies <3


Juttuja luettavaksi, tuleeko muillekin näistä sellainen olo, että yleisesti pyritään vahvistamaan käsitystä, jossa raha = tasa-arvo?

YLE: Norjalaistutkijat: Poistakaa kotihoidontuki!

Iltalehti: Lännen Median selvitys: Äidin euro on vain 62,5 prosenttia isän eurosta

HS: Miksi naiset tienaavat yhä vähemmän kuin miehet?

EK blogi: Naisen euro on 97 senttiä

Kauppalehti: Naisen euro tasan sama kuin miehellä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti