maanantai 1. elokuuta 2016

Rokotekriittisyys

Voihan huoh... HS kirjoitti 17.7.2016 jutun Pietarsaaresta. Itselleni siitä nousi silmiin sellainen asia, että rokotekriittiset luulevat lääketehtaiden ja thl:n piilottelevan rokotehaittoja, jos neuvolatäti unohtaa antaa rokotteen pakkausselosteen. Tästä syystä sitten ihmiset pelästyvät, kun saavat sen jostain käsiinsä. Ja jättävät rokottamatta.

Ohje kaikille tätä asiaa miettiville. Lukekaa pakkausseloste mistä tahansa lääkkeestä tai rokotteesta, varmistakaa, ettei teillä ole mitäään estettä käyttää kyseistä lääkettä. Vasta-aiheet ja yhteisvaikutukset on sanottu pakkausselosteessa, jos epäilette, kysykää asiaan perehtyneeltä lääkäriltä. Kaikki lääkkeet eivät sovi kaikille ja kyllä, rokotereaktiot ovat tosi asia. Lääkkeiden sivuvaikutukset ovat julkista tietoa ja jos havaitsette jonkin sivuvaikutuksen raportoikaa siitä lääkärille tai suoraan fimeaan.

Omalla lapsellani on lääketieteellinen este olla ottamatta rotarokotetta. Ventoline ei sovi hänelle ja joidenkin antibioottien sekä Emla voiteen käyttöä pitää harkita tarkkaan.

En ole lääkevastainen, mutta todellakin lääkekriittinen. En suostu käyttämään itse enkä antamaan lapselle lääkkeitä, joiden yhteisvaikutuksia ei ole mulle selitetty. Ja vastaus "kyllä se varmaan on tarkistettu" ei riitä.

Influenssarokoteet kävimme kaikki ottamassa. Tästäkin näin facebookissa kommentin "Miettikää kaks kertaa ennen kuin otatte!!! Uskotteko itseänne vai terveyttänne testailevia lääkäreitä/lääketehtaita/viranonaisia!!!" (En muista sanasta sanaan). Kyllähän tuommonen kommentti näin riskiryhmäperheessä nostaa karvat pystyyn. Ei minua haittaa, jos joku ei sitä hae, kaikkia ei kuitenkaan rokoteta influenssaa vastaan ja influenssarokotteen rokotekattavuus tuskin on mitään huippuluokkaa. Mutta se, että pitää tyhmänä ihmisiä, jotka ottavat rokotteen vs. mahdollinen sairastuminen. Olen itse perusterve ja influenssaa vastaan en rokottautunut kuin satunnaisesti, kunnes se kerran sitten osui tässä lapsiperhevuosina. Kaikki lihakset kipeet, korkea kuume, päätä särki, hyvä kun asentoa pystyi vaihtamaan tai oksensi. Ei puhettakaan, että olisin liikkunut ensimmäisinä päivinä sängystä yhtään mihinkään. Onneksi satuttiin olenaan isovanhemmilla, onneksi muut oli rokotettu - he eivät saanet sitä tai ehkä vähäisiä oireita. Ei ole tarvinnut miettiä enää kahdesti.
Rokote ei välttämättä suojaa täydellisesti, varsinkin influenssarokote voi olla jälkijunassa jo siitä, kun virus on ehtinyt muuntua. Silti se suojaa edes jonkin verran.

Rokotehaitta osuu aina jollekin. Alumiiniadjuvanttien lopullisesta osuudesta myöhempiin neurologisiin ongelmiin ei tiedetä vielä tarpeeksi.

Rokotteet eivät ole 100% turvallisia, ne eivät takaa 100% suojaa. Mutta voiko mistään olla elämässä 100% varma? Rokotteet eivät ole täydellinen vaihtoehto sellaisina kuin ne nyt ovat, kuitenkin mielestäni luonnonvalintaa parempi vaihtoehto. Mutta toki, olen puolueellinen, luonnonvalinta olisi vienyt meiltä ainakin toisen lapsen.

 Rokottaminen suojaa myös välillisesti muita. Ei ne vasta-aineet mitenkään mystisesti hyppää rokottamattomaan, vaan suoja tulee siitä, etteivät taudit leviä niin herkästi rokotettujen keskuudessa - se ei silti tarkoita, etteikö joku rokotettukin voisi tartuttaa tai sairastua.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti