maanantai 22. helmikuuta 2016

Sosiaalisia taitoja opettelemassa

Jostain syystä kai ajatellaan, että kotihoidossa olevat lapset kököttävät vanhempineen kotona neljän seinän sisällä keskenään tekemättä mitään. Lapsen sosiaaliset taidot eivät kehity. Väärin. Niin totaalisen väärin :)

Kotihoidossa oleva lapsi opettelee vanhemman tukemana sosiaalista kanssakäymistä aina kun tapaa muita ihmisiä. No missä niitä sitten muka kotona ollessa tapaa?

Kaupassa. Puistossa. Liikuntaryhmässä. Museossa. Uimahallissa. Kirjastossa. Mummolassa. Kylässä. Neuvolassa. Jäähallissa. Eläinpuistossa. HopLopissa. Kavereiden kanssa leikkiessä. Vain mielikuvitus on rajana sille millaista kotihoitoa kukakin vanhempi toteuttaa ja missä tilanteissa lasta rohkaistaan olemaan tekemisissä ihmisten kanssa.

Me opeteltiin eilen sosiaalisia taitoja ja eri elämäntilanteesaa olevien ihmisten kanssa olemista dementiakodissa. Poika tuossa yksi iltapala sanoi, että "äiti haluaisin käydä joskus vanhainkodissa". No mitäpäs siinä sitten, lapset nukkumaan ja sähköpostia läheiseen dementiakotiin. Eilen mentiin. Asukkaista oli kiva katsella lasten touhuja ja lapsista kiva esitellä duplorakennelmia iäkkäimmille ihmisille. Poika kysyi lähtiessä, että joko heti ruuan jälkeen voidaan tulla takaisin tai ainakin huomenna? 

Niin muuten, 4-vuotias sai erityisesti kehuja laajasta sanavarastostaan sekä laskutaidoistaan ja henkilökunta kysyi olemmeko käyneet muuallakin, kun molemmat lapset niin luontevasti ottivat kontaktia vanhuksiin. Tämä oli ensimmäinen, mutta tuskin viimeinen kerta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti